tirsdag 3. desember 2013

Juletradisjoner

Juletreet kom til Norge på midten av 1800-tallet. Det var egentlig en tysk skikk, men folk som var ute og reiste tok skikken med seg hjem til Norge. Nå bruker mange både edelgran og furu som juletre, men i starten var det mest vanlig å bruke grantre. Juletreet skulle være et symbol på det evige liv.

Julekulene som vi henger på treet symboliserte egentlig jordkloden. I gamle dager var julekulene tynne og skjøre. De var som regel laget av glass. Disse skulle minne oss om at jordkloden er skjør, og at den må tas godt vare på.

Papirlenkene på treet skulle symbolisere et vennskapsbånd – at alle på jorda hører sammen.

Det norske flagget ble veldig populær å pynte treet med etter den andre verdenskrig. Det var fordi mange fikk på den tiden et behov for å vise at Norge var blitt selvstendig.

Julegaver er en veldig gammel tradisjon. I riktig gamle dager pleide de rike å gi hverandre gaver til nyttår, dette skulle bringe lykke for det nye året. Da kristendommen kom til Norge prøvde man å forklare skikken med å gi hverandre gaver, med historien om de tre vise menn og deres gaver til det nyfødte Jesusbarnet.

Julebukk det er en tradisjon som er litt uklart hvor den egentlig kommer fra. Noen mener at tradisjonen stammer fra da julebukken ble sett på som et usynlig vesen, som kom til gården for å sjekke at alle juletradisjonene hadde gått riktig for seg. Om du fikk besøk av disse julebukkene, måtte du passe på å gi dem noe spiselig. Om du ikke gjorde det ble en skam hengende over gården. Du kunne til og med risikere at julebukkene "bar jula ut" om de var misfornøyde! Før i tiden var det bare de voksne som gikk på julebukkbesøk. I dag er det mest barn som kler seg ut som julebukker.


Kilde: nysgjerrigper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar